Behind the firewall: Rebecca Balebako

By 
Jacob Høedt Larsen
October 10, 2024

"Jeg planlagde ikke oprindeligt at arbejde med databeskyttelse, men jeg fandt min vej ind i det gennem min karriere. Jeg startede som softwareingeniør, hvor jeg byggede webapplikationer og arbejdede på projekter omkring klimaforandringer. Men jeg ønskede at fokusere mere på teknologiens samfundsmæssige indvirkning, så jeg besluttede mig for at tage en PhD ved Carnegie Mellon, hvor jeg studerede praktisk databeskyttelse. Min interesse for databeskyttelse voksede gennem at lære, hvordan man skaber privatlivspolitikker baseret på solid forskning og en forståelse af de reelle risici ved datadeling.

En skelsættende oplevelse for mig var under et projekt i Ghana, hvor vi udviklede et værktøj, der lod landmænd tjekke markedspriser via sms. Det fik mig til at overveje afvejningen mellem brugervenlighed og privatliv. Burde adgangskoder være synlige for at gøre det nemmere, selv i et offentligt rum? Den oplevelse vakte min dybere interesse for at finde balancen mellem sikkerhed, brugervenlighed og privatliv.

For mig handler privatliv ikke kun om at beskytte personlige data—det handler om at beskytte sårbare befolkningsgrupper og sikre retfærdighed. Privatliv er essentielt for at leve et "godt liv" og give folk muligheden for at kontrollere deres data. Fremadrettet er jeg især interesseret i kunstig intelligens (AI) og hvordan det spiller sammen med privatlivet. Der er meget hype omkring AI, og folk forstår ikke helt dets konsekvenser. Det giver mulighed for at forbedre, hvordan vi sikrer både privatliv og etisk brug af AI.

Forskellige organisationer har brug for forskellige tilgange til databeskyttelse. En lille startup kan fokusere på at gøre privacy til en kerneværdi og kommunikere det klart til medarbejdere og kunder. Større virksomheder skal bygge den rette infrastruktur og ansætte databeskyttelseseksperter. Det handler ikke kun om at overholde regler som GDPR—det handler om at tænke ud over compliance og fokusere på, hvad der er bedst for brugere og samfundet.

Jeg tror meget på testdrevet udvikling, især med fokus på databeskyttelse. Red teaming, hvor vi aktivt forsøger at knække systemer, er en fantastisk måde at opdage risici tidligt. At brainstorme potentielle brugerscenarier og udfordre systemerne hjælper med at sikre bedre og mere sikre teknologier. Dog har vi brug for mere mangfoldighed inden for den her verden for virkelig at repræsentere alle brugeres livserfaringer. Empati og medfølelse skal guide måden hvorpå vi designer systemer, så de fungerer for alle, ikke kun for få."

Rebecca Balebako er ingeniør og har arbejdet hos RAND Corporation og Google. Hun driver nu sin egen virksomhed, Balebako Privacy Engineer, i Schweiz.